صفحه شخصی محمدحسین مسعودی   
 
نام و نام خانوادگی: محمدحسین مسعودی
استان: تهران - شهرستان: تهران
رشته: کارشناسی ارشد عمران
شغل:  عضو هیئت رئیسه گروه تخصصی عمران س ن م س استان تهران
شماره نظام مهندسی:  103061110
تاریخ عضویت:  1391/05/09
 روزنوشت ها    
 

  سامانه مالیاتی سال1392 اعضاء حقیقی و حقوقی استان تهران و طرح یک سوال مهم!؟ بخش عمران

2



سامانه مالیاتی سال1392 اعضاء حقیقی و حقوقی استان تهران جهت گزارش عملکرد مالیاتی سال1392 راه اندازی شده است. جهت کسب اطلاعات بیشتر به آدرسهای ذیل مراجعه فرمایید:

http://www.tceo.ir/ContentViewer.aspx?DataID=1703

http://membertax.tceo.ir

و اما طرح یک سوال که علی رغم تکرار آن همچنان بدون پاسخ مانده است:
از آنجا که سیستم ارجاع کار نظارت در شهر تهران توزیعی بوده و بدون واسطه توسط سازمان نظام مهندسی ساختمان استان تهران انجام می پذیرد و امکان بررسی و کسر مالیاتهای مهندسان ناظر ثبت نام نموده در سیستم مذکور فراهم می باشد، به چه علت بجای نظام مهندسی، مهندسان یاد شده همچنان باید اسیر شعبات مالیاتی باشند!؟
 
چنانچه همکاران محترم در سایر استانها دچار این مشکل نبوده و موضوع مالیات برای آنها به نحو صحیح از طرف سازمان نظام مهندسی متبوعه آنها حل شده است، لطفا این مهم را جهت الگوبرداری سایر سازمانهای دیگر علی الخصوص استان تهران اعلام فرمایند. باتشکر

شنبه 10 خرداد 1393 ساعت 08:33  
 نظرات    
 
حامد خانجانی 21:29 شنبه 10 خرداد 1393
2
 حامد خانجانی
با سلام
یک نگاه می تواند این باشد که با سیستماتیک شدن پرداختهای جمعی مالیات توسط نظام، امکان مدام علی راس شدن فرد فرد مهندسان توسط سازمان مالیاتی مرتفع می شود و این سازمان از بخشی از درآمد خود نسبت به وضعیت فعلی محروم می شود.
رضا بی نفس 09:51 یکشنبه 11 خرداد 1393
0
 رضا  بی نفس
با سلام
به نظر من نظام مهندسی تهران از رویکرد سازمان غیر دولتی که بر حسب منافع جمعی اعضا باید عمل کند خارج شده و دیگر بر اعضا به شکل موجودیت سازمانی نگاه نمی کند بلکه به شیوه کارفرمایی که مهندسین شاغل صرفا وظیفه انجام کلیه امور به عهده دارند عمل می کند . از برخورد کارکنان گرفته تا برخورد مسولین و .... البته علت این امر مشخصه جای که گردش مالی زیادی داشته باشد و نظارت ضعیف حاکم باشد از اینگونه رفتار ها طبیعی است.
رضا مهیاری 13:42 یکشنبه 11 خرداد 1393
1
 رضا مهیاری
سلام آقای مهندس مسعودی عزیز

درگیر بودن اصناف با ادارات محترم مالیاتی هر از گاهی در صنوف مختلف مطرح می شود. آنچه می تواند بطور خلاصه بعنوان پاسخ مطرح شود ایراد در قوانین موضوعه می باشد.

کسر 3% بعنوان مالیات و واریز آن به حساب دارایی بر اساس قوانین بعنوان مالیات قطعی محسوب نمی شود. چه آنکه ممکن است دو نفر با درآمد یکسان هزینه های یکسانی نداشته باشند و در نتیجه مانده مشمول مالیات یکی بیشتر از دیگری باشد. بر این اساس صورت درآمدها و هزینه ها بررسی و متناسب با آن ما به التفاوت آن 3% در یافت و یا پرداخت می شود.
سیامک الهی فر 16:15 سه شنبه 13 خرداد 1393
0
 سیامک الهی فر
با سلام
نظر آقای مهندس مهیاری صحیح است
با این وجود می توان به عنوان یک حق انتخاب، یک سری توافقات اولیه و پایه را در سامانه مهندسان ناظر یا سامانه وزارت دارایی برای آن دسته از مودیان مالیااتی که تمایل به مراجعه به ادارات دارایی و پیگیری پرونده های مالیاتی را ندارند تعریف و پیش بینی نمود. بدیهی است مودیانی که این شرایط را پذیرا نباشند می تواند با تهیه دفاتر ثبت درآمد و هزینه و ارائه اظهارنامه مالیاتی به صورت حضوری اقدام نمایند
به نظر می رسد که زیر ساختها فراهم است ولی عموماً اینگونه تصمیمات زمان زیادی پشت چراغ قرمز می مانند
حامد خانجانی 00:53 چهارشنبه 14 خرداد 1393
1
 حامد خانجانی
سلام مجدد
پیرو نظرات آقایان مهندس مهیاری و مهندس الهی فر
به نظر میرسد فرق است بین صورتهای هزینه صنوف تولیدی با صورتهای هزینه صنوف خدماتی و مهندسین ناظر که جزو آن می باشند.
در سیستم فعلی ارجاع کار با توجه به تقریبا یکسان بودن درآمدها و با کاهش پروانه های صادره از شهرداری متاثر از شرایط اقتصادی، درآمد مهندسان حقیقی پائین تر از توافقات با سازمان مالیاتی است و مشمول مالیات نمی شوند ولی در این میان عدم ثبت دفاتر، عدم ارسال به موقع اظهارنامه و گرفتاری اخیر مکرر169 است که مشمول جریمه می شود.
برای کارمندان دولت نیز چنین است که در ابتدای ماه درصدی از دریافتی شان بدون توجه به صورتهای هزینه بعنوان مالیات کسر می شود.
رضا مهیاری 21:24 چهارشنبه 14 خرداد 1393
1
 رضا مهیاری
سلام خدمت دوست عزیز آقای خانجانی

در مورد مالیاتی که از کارمندان دولت کسر می شود خدمت شما عرض کنم که ماهیت مالیات بر حقوق با مالیات بر درآمد متفاوت است. کسر از حقوق مستقل از هزینه ها بوده و حسابرسی سالیانه هم ندارد.

پیروز باشید
رضا مهیاری 21:32 چهارشنبه 14 خرداد 1393
1
 رضا مهیاری
آقای الهی فر عزیز سلام

فکر نمیکنم هیچ فعال اقتصادی تمایلی به مراجعه به ادارات دارایی داشته باشه. بحث تمایل افراد نیست که اگه کسی مایل نبود راهکار مستقلی در نظر گرفته بشه و همانطور که عرض کردم مشکل از قوانین موضوعه جاری است که قدمت بعضی از آنها به چند ده سال هم میرسه و به روز رسانی نشده.

در قوانین موجود سلیقه ممیزین دارایی نقش پررنگی ایفا میکنه و قوانین هم جامع الاطراف نیستند. شخصا جلسات دفاعیه و کمیسیون حل اختلاف داشته ام و پیروز هم شده ام ولی در نهایت باز هم مبلغی بعنوان جریمه پرداخت کرده ام.

شنیده ام و تقریبا مطمئن هستم که ممیزین دارایی به تناسب مجموع مالیات های دریافتی سالانه از اداره ذیربط کارمزد دریافت میکنند و این یعنی فساد و حق کشی.

امیدوارم روزی قوانین بهتری وضع شود
حامد خانجانی 01:51 پنجشنبه 15 خرداد 1393
0
 حامد خانجانی
جناب مهندس مهیاری
باعرض سلام و ادب
می توانید بفرمایید از منظر قانون مالیات، ماهیت حق الزحمه ناظران در شیوه ارجاعی جدید به حقوق نزدیکتر است یا درآمد؟
به نظر بنده صورت هزینه های ناظران حقیقی از چند مورد معدود تجاوز نمی نماید که می تواند به صورت تیپ و نسبتی از درآمد در نظر گرفته شود.
رضا مهیاری 10:49 شنبه 17 خرداد 1393
1
 رضا مهیاری
سلام خدمت سرور گرامی جناب آقای خانجانی

ماهیت حق الزحمه ناظران درآمد است. حقوق مبلغی است تعریف شده و مشخص که بصورت ماهیانه پرداخت می شود و مبنای کسر حق بیمه و مالیات می باشد. ماهیت پرداختها به مهندسان ناظر در این تعریف نمیگنجد.

به تاریخ امروز 1393/03/17 به حوزه مالیاتی فراخوانده شدم و همانطور که پیش بینی کرده بودم و انتظار داشتم دفتر سال 1391 اینجانب مردود و مقرر شد به کمیسیون بند 3 ارجاع داده شوم. تا حالا اسمش رو هم نشنیده بودم خدا به خیر کند. دفتر یاد شده کلا یک صفحه شامل واریزی های سازمان و دوازده میلیون ریال اجاره خودرو بوده است. وضوح این یک صفحه محرز است ولی گرفتار دعوای سازمان و دارایی شدم.
سیامک الهی فر 11:14 شنبه 17 خرداد 1393
2
 سیامک الهی فر
با سلام خدمت آقای مهندس مهیاری و آقای مهندس خانجانی
بله آقای مهندس مهیاری عزیز، ممیزین مالیاتی بر اساس مجموع مالیاتهای دریافتی سالانه از مزایای ویژه ای برخوردار می شوند که جداً وجود چنین سیستمی در جای بحث دارد.
بنده فکر میکنم که اصولاً ممیزین مالیاتی بر اساس یک سری تصمیمات بالادستی و همچنین روشها و تکنیک هایی که به مهارت خود ممیز بستگی دارد عددی را به عنوان مالیات برای وی تعیین می کنند، یا مودی مالیاتی اعتراض نکرده و مالیات تعیین شده را پرداخت می کند که فبها، و یا اعتراض می کند که در این بین شرطی وجود دارد "اگر اعتراض کنی دیگر امتیازات و بخشودگی های قانونی شامل حالتان نمی شود" و وارد یک بازی ادامه دار می شود یعنی "هیات حل اختلاف". حتی اگر پیروز هم شوی باز از آنچه که واقعاً باید به عنوان مالیات پرداخت می کردی، باید بیشتر پرداخت کنی حتی اگر بارها و بارها اعتراض کنی!
من خودم به شخصه از سیستم مالیاتی اصلاً راضی نبود و بارها و بارها شاهد حق کشی های زیاد و درد آور بوده ام.
در ارتباط با ماهیت حق الزحمه ناظران که مورد بحث آقای مهندس خانجانی عزیز می باشد واضح است که این مسئله درآمد محسوب می گردد چرا که آنچنان که باید و شاید ضوابط قانون کار بر آن حاکم نمی باشد.
در ارتباط با صورت هزینه های ناظران حقیقی که از چند مورد معدود تجاوز نمی نماید و می تواند به صورت تیپ و نسبتی از درآمد در نظر گرفته شود با شما موافقم و پیشنهاد بسیار خوبی است و فکر می کنم بد نیست سازمان نظام مهندسی در این ارتباط می تواند گام موثری بردارد البته اگر بخواهد!؟
حامد خانجانی 23:33 شنبه 17 خرداد 1393
0
 حامد خانجانی
با عرض سلام مجدد
در باب سوم از دفتر اول قانون مالیات های مستقیم، انواع مالیات بر درآمد قید شده است، از مالیات بر درآمد املاک، مالیات بر درآمد کشاورزی . . . مالیات بر درآمد حقوق و مالیات بردرآمد مشاغل و غیره.
ماده 82:مالیات بر درآمد حقوق: درآمدی که شخص حقیقی در خدمت شخص دیگر اعم از حقیقی یا حقوقی در قبال تسلیم نیروی کار خود بابت اشتغال در ایران بر حسب مدت یا کار انجام یافته به ظور نقد یا غیر نقد تحصیل می کند مشمول مالیات بردر آمد حقوق است.
ماده 93: مالیات بر درآمد مشاغل: در آمدی که شخص حقیقی از طریق اشتغال به مشاغل یا به عناوین دیگر غیر از موارد مذکور در سایر فصل های این قانون در ایران تحصیل کند پس از کسر معافیتهای مقرر در این قانون مشمول مالیات بر درآمد مشاغل می باشد.
در سایر فصول از مواردی مانند:املاک،کشاورزی،اشخاص حقوقی،درآمدهای اتفاقی و منابع مختلف صحبت شده است.
به زعم بنده (که البته کارشناس مالیاتی نیستم) حق الزحمه ناظران حقیقی به درآمد حقوق نزدیک تر است تا درآمد مشاغل.

مالیات برای بنده و فکر میکنم اغلب مهندسان بخش پر مسئله فعالیت حرفه ای بوده است. هدف از درج کامنت های فوق روشن شدن بیشتر موضوع است ان شالله موجب اتلاف وقت عزیزان نباشد.
م افتخاری 08:57 یکشنبه 18 خرداد 1393
0
 م افتخاری
به نظر حقیر هم حقوق مربوط به نظارت اشخاص حقیقی به درآمد نزدیک تر است چرا که بسته به شرایط هر پروژه می‌تواند مخارج آن متفاوت باشد همچنین روند اجرائی پروژه‌ها الزاماً با هم یکی نیست هرچند که سقف زمانی در قرارداد نظارت گنجانده شده است. ولی متاسفانه نحوه برخورد مراجع مالیاتی با این فقره اصلاً مناسب نبوده و مشوقی برای شفافیت (که رکن اساسی طرفین مالیات است) را ایجاد نمی‌نماید.
در این خصوص ذکر چند نکته خالی از لطف نیست:
معمولاً مالیات مربوط به حق‌الزحمه نظارت زمانی اخذ می‌گردد که تمام مبلغ حق‌الزحمه به حساب ناظر واریز نشده‌است.
درصورت به حساب آمدن مخارج و به فرض محال پذیرفته شدن دفاتر (که مهندسین ملزم به دریافت آن و ارائه به حوزه‌های مالیاتی هستند) باز هم ممیزین علی‌الراس تشخیص و نسبت به رد کردن دفاتر و کلیه محتویات آن (که حتی در قسمت درآمد توسط سازمان‌های نظام مهندسی به عنوان مراجع فابل استناد و استعلام) اقدام می‌نمایند که به نظر ظلمی است آشکار.
اگر در جامعه به قشر مهندسین نتوان اظمینان کرد باید انتظار گرایش این قشر متعهد به فرار مالیاتی را داشت که سبب بروز مسایلی خواهد شد که تبعات آن کم نخواهد بود.
...
محمدحسین مسعودی 07:13 پنجشنبه 22 خرداد 1393
0
 محمدحسین مسعودی
ضمن تشکر از اظهارنظرهای ارزشمند همکاران صاحب نظر در این حوزه، پیشنهاد میگردد چنانچه پاسخی برای راهنمایی همکار ارجمندمان در آدرس ذیل دارید نیز اعلام فرمایید؛ باتشکر مجدد
http://hadavandkhani.iiiwe.com/rule_169_bis/
محمدحسین مسعودی 22:08 آدینه 23 خرداد 1393
0
 محمدحسین مسعودی
اطلاعیه مورخه 20-03-93 سازمان نظام مهندسی ساختمان استان تهران:
«اعضاء محترم حقیقی وحقوقی که ازسازمان نظام مهندسی ساختمان استان تهران ارجاع کاردریافت می دارنددرتکمیل صورت مالیات169 مکرر (صورت فصلی) حتما کدملی مالک رامبنای ارسال قراردهندواز پرکردن صورت 169 مالیات باشناسه ملی سازمان جدا اجتناب فرمایید.ضمنا درصورت مشاهده پاسخگویی به اداره کل امورمالیاتی به عهده شخص حقیقی وحقوقی خواهدبود»
منبع: http://www.tceo.ir/ContentViewer.aspx?DataID=1724