صفحه شخصی محمدحسین مسعودی   
 
نام و نام خانوادگی: محمدحسین مسعودی
استان: تهران - شهرستان: تهران
رشته: کارشناسی ارشد عمران
شغل:  عضو هیئت رئیسه گروه تخصصی عمران س ن م س استان تهران
شماره نظام مهندسی:  103061110
تاریخ عضویت:  1391/05/09
 روزنوشت ها    
 

 چه کسانی نمی‌خواهند بحث مجریان ذیصلاح سامان یابد؟ بخش عمومی

4

"نوشتاری قابل تأمل از یک مجری ذیصلاح سازمان نظام مهندسی ساختمان استان گلستان"

برای بررسی این موضوع باید ابتدا به آسیب شناسی مواردی که به عنوان موانع در راه عملی اجرای مقررات ملی ساختمان است پرداخت. به عنوان مثال بسیاری از مالکان از عدم حضور مهندس مجری در مراحل ساخت گله‌مندند در حالیکه آرزوی تمام مهندسین مخصوصا مهندسین مجری، هم به عنوان یکی از متولیان این امر و هم به عنوان قشری از این جامعه که اهمیت ساخت و ساز منطبق بر قوانین برای آنها ملموس تر است، اجرای مقررات ملی در امر ساخت و ساز است و خود مجریان نیز از وضعیت موجود ناراضی هستند. اما حضور مجری نیازمند ایجاد بستر مناسب است زیرا در میان تمام مهندسین مرتبط با ساخت، تنها مجری باید به صورت تمام وقت در پروژه ساختمانی حضور داشته باشد. چند عامل دررابطه با اینکه چرا بسیاری از مجریان در پروژه‌های خود حضور ندارند وجود دارد که بررسی آنها لزوم اصلاح جدی در این رابطه را پررنگ تر می نماید:
1: با توجه به واقعی نبودن تعرفه خدمات در بخش مجریان و با قیمت کنونی یعنی مبلغ 9500 تومان به ازای هرمترمربع و در نظر گرفتن مدت قرارداد دو ساله در پروژه‌ها و با توجه به اینکه اکثر ساختمانهای احداثی در سطح شهر 4 طبقه روی پیلوت و به صورت میانگین 1500 متر مربع می باشند، مبلغ دریافتی مهندس مجری طی دو سال 14250000 تومان است که پس از کسر مالیات و سهم سازمان نظام مهندسی، این مبلغ ماهیانه نزدیک به 500 هزار تومان می باشد که بر همگان روشن است با توجه به مسوولیتهایی که از لحاظ قانونی متوجه مجری است و هزینه‌های معیشتی این مبلغ بسیار اندک است.
2: مهندس مجری به عنوان شاغل توسط هیچ یک از ارگانها تحت پوشش بیمه نمی‌باشد و در نتیجه فعالیت در بخش اجرای ساختمان جزو سابقه کار مهندسین و مشمول بازنشستگی نمی‌گردد و در صورتیکه مجری بخواهد پرداخت بیمه را شخصا انجام دهد درآمد ماهیانه او به 350 هزار تومان کاهش می یابد. این نشان دهنده عدم توجه کافی به مشکلات مهندسین در بخش اجرا تا کنون است. بنابراین قیمت موجود به هیچ عنوان تامین کننده مهندسین مجری و سرپرست کارگاه نمی‌باشد و طبیعی است که مجریان به جای عمل به قانون و حضور تمام وقت در پروژه و دغدغه اجرای مقررات ملی، به فکر شغل دومی برای تامین زندگی و خواسته‌های خود باشند.
3: مالکان معترض افزایش تعرفه خدمات مهندسین در بخش مجری اشاره به عدم حضور مجری در پروژه دارند حال آنکه بسیاری از همین مالکان در هنگام عقد قرارداد حاضرند حتی تعرفه بالاتر از مبلغ موجود را به مجری پرداخت نمایند تا در پروژه حضور نداشته باشد و یا پروژه‌هایی را تقبل می کنند که از لحاظ متراژ شامل مهندس مجری نباشد زیرا عدم حضور مجری مجال لازم جهت عدم اجرای قوانین ساخت و کسب منفعت مالی بیشتر از این طریق را به آنها می دهد و از این رو بسیاری حتی در تلاش به حذف مجری که یکی از بازوهای بازدارنده قانون در نظر گرفته شده، در کلیه پروژه‌ها هستند.(در صورتیکه قانونا همه ساختمانها با هر متراژ ملزم به استفاده از مجری می باشند)
4: اولین گروهی که در مظان اتهام در حوادث ناشی از ساخت و ساز قرار می گیرند مجریان هستند در حالیکه بسیاری از این پیش آمد‌ها گاها به علت عدم طراحی برخی قسمتها، به عنوان مثال سازه نگهبان، است. توجه داشته باشید که مجری موظف به اجرای قسمتهایی است که نقشه‌های آن طراحی و موجود باشند در غیر اینصورت تنها می تواند عدم وجود نقشه‌های موجود را متذکر شود.البته برای جلوگیری از این مورد کارهای زیادی صورت گرفته من جمله استفاده از شرکتهای آزمایش کننده خاک به عنوان طراح سازه نگهبان و همچنین الزام به تعیین مهندس هنگام گودبرداری توسط مالک. از طرفی حتی در مواردی که نقشه‌ها موجودند، متاسفانه بسیاری از مالکین همکاری لازم با مهندسین مجری را جهت اجرای ساختمان منطبق بر نقشه ندارند و مجری جز نامه نگاری با ناظر و تذکر موارد، هیچ قدرتی در توقف پروژه ندارد. حتی در بسیاری از موارد که ناظرین با ارسال نامه به شهرداری مربوطه دستور توقف عملیات ساختمانی را می دهند متاسفانه شهرداری همکاری لازم را در این زمینه با مهندسین و سازمان نظام مهندسی ندارد.
در پایان به عنوان یکی از مهندسین در بخش اجرا، حمایت همه جانبه مهندسین در این بخش در راستای قانونی شدن ساخت و سازها و احقاق حقوق مهندسین و شهروندان را اعلام می دارم و با از تشکر از همه کسانی که در راه ایجاد بستر مناسب برای اجرای هر چه بیشتر و بهتر مقررات ملی ساختمان فعالیت و همکاری می نمایند، مخصوصا هیات مدیره محترم سازمان استان که با وجود هجمه‌های فراوان در عزم خود راسخند، بر خود لازم می دانم متذکر شوم فرهنگ سازی و اطلاع رسانی در این زمینه با کمک رسانه‌ها در بخش‌های مختلف نقش شایانی در بالا بردن آگاهی عموم و تلاش و همراهی با اجرای مقررات ملی ساختمان خواهد داشت و امید است همگان به جای منفعت شخصی به منفعت اجتماعی بیاندیشیم و لازمه این مهم حمایت گسترده همه اقشار جامعه است.

ذره بین صنف خود باشیم!!!

یکشنبه 17 شهریور 1392 ساعت 08:03  
 نظرات    
 
محمد ذوالفقاری 22:32 یکشنبه 17 شهریور 1392
0
 محمد ذوالفقاری
با تشکر از شما یک سوال داشتم البته شاید یه کم بی ربط باشه ولی ممنون میشم اگر دوستان اطلاعاتی دارند کمک کنند .
همانطور که مطلع هستید امسال اولین سالی هست که برای پروانه مجری آزمون گرفته میشود حالا سوال من اینه که آیا میتوان برای اخذ هرسه پروانه ( محاسبات، نظارت ، اجرا) به طور جداگانه و همزمان در آزمون آذر ماه ثبت نام کردیا بین نظارت و اجرا باید یکی را انتخاب کرد .
سپاسگزارم
م افتخاری 11:08 دوشنبه 18 شهریور 1392
0
 م افتخاری
جانا سخن از زبان ما میگویی
سپاس