معاون بازسازی و بازتوانی سازمان مدیریت بحران کشور در آخرین گزارش خود اعلام نمود که تاکنون در بررسی که از حدود 800 شهر از میان 1100 شهر کشور انجام شده، 80 هزار هکتار بافت فرسوده در کشور شناسایی شده است. وی با بیان اینکه 2.5 میلیون واحد مسکونی در بافت فرسوده در کشور داریم، افزود: در این فضاها حدود 10 میلیون تن از جمعیت کشورمان زندگی میکنند.
ایشان درباره اقدامات صورت گرفته برای نوسازی و بهسازی این واحدها، افزود: متاسفانه در حال حاضر حدود 350 هزار واحد مسکونی در کشورمان تخریب، نوسازی یا بهسازی شده است که این آمار در مقایسه با تعداد واحدهای مسکونی موجود در بافت فرسوده بسیار پایین است.
وی اضافه کرد: این آمار یعنی حدود 10 میلیون تن از جمعیت کشورمان در معرض خطر زندگی میکنند و علاوه بر این متاسفانه باید گفت که برخی از واحدهایی که به تازگی ساخته میشوند نیز دارای مشکلاتی در بحث ایمنی و سازهای هستند.
آمارهای متفاوتی از بافت فرسوده در تهران اعلام میشود و هراز گاهی عدهای از مسئولان به فکر بهسازی و نوسازی در این بافت میشوند و پس از مدتی هم انگار فراموش میشود که دستکم 1.5 میلیون تن از تهرانیها در این بافت زندگی میکنند. معاون بازسازی و بازتوانی سازمان مدیریت بحران کشور با اعلام دو شاخص برای دو تعریف بافت فرسوده توضیحاتی را در این خصوص ارائه کرد.
مهندس محمد فرید لطیفی با بیان اینکه دو شاخص برای تعریف بافت فرسوده وجود دارد، گفت: یکی از این شاخصها با بررسی سه مولفه ریزدانه، نفوذناپذیری و ناپایداری سنجیده میشود و شاخص دیگر نیز تنها بر مولفه ناپایداری تاکید دارد. وی با بیان اینکه از نظر ما بافت فرسوده بافتی است که ناپایدار باشد، گفت: آنچه که در بررسی بافتها مهم است، این است که هنگام بروز حوادثی نظیر زلزله، سازهها تخریب نشود.
معاون بازسازی و بازتوانی سازمان مدیریت بحران کشور با بیان اینکه بر اساس تعریفی که با بررسی سه مولفه به دست میآید، 3000 هکتار بافت فرسوده در تهران داریم، افزود: در این مساحت حدود 260 هزار واحد مسکونی قرار داشته و یک میلیون و 150 هزار تن نیز زندگی میکنند.
وی با اشاره به تعریف بافت فرسوده بر اساس شاخص ناپایداری، افزود: بر این اساس نیز 18 هزار هکتار بافت فرسوده در تهران وجود دارد که 750 هزار واحد مسکونی را شامل میشود. در این مساحت حدود سه میلیون تن زندگی میکنند که این آمار یعنی سه میلیون تن از شهروندان در معرض خطر بافت فرسوده قرار دارند.
معاون بازسازی و بازتوانی سازمان مدیریت بحران کشور درخصوص وضعیت ساخت و ساز در این مناطق تصریح کرد: البته ما در ساخت و سازهای جدید نیز مشکلاتی را دیدهایم و این یعنی ممکن است در این سازهها نیز ناپایداری وجود داشته باشد.
لطیفی در خاتمه با تاکید بر اینکه راه پیشگیری از آسیبها در زلزله، مقاومسازیست، گفت: برهمین اساس ما برای بهسازی و نوسازی بافتهای فرسوده، اولویتبندیهایی را انجام میدهیم.
منابع:
www.shasa.irand
www.shasa.ir