صفحه شخصی محمدحسین مسعودی   
 
نام و نام خانوادگی: محمدحسین مسعودی
استان: تهران - شهرستان: تهران
رشته: کارشناسی ارشد عمران
شغل:  عضو هیئت رئیسه گروه تخصصی عمران س ن م س استان تهران
شماره نظام مهندسی:  103061110
تاریخ عضویت:  1391/05/09
 روزنوشت ها    
 

 تجزیه و تحلیل اوّلیه جامعه مهندسین90 درخصوص «حادثه ناشی از گودبرداری میدان امامت» بخش عمومی

6

جامعه مهندسین90 ضمن عرض تسلیت به داغدیدگان و بازماندگان این حادثه و ابراز تأسف از وقوع و استمرار چنین حوادثی (که متاسفانه تاکنون راه کار عملی و موثری از جانب مسئولین امر برای جلوگیری از تکرار آن در نظر نگرفته شده است)، امیدوار است که با پیگیری این موضوع، مرهمی هرچند کوچک بر روی دل داغدیدگان نهاده و با همکاری جامعه مهندسین ساختمان استان تهران، حقوق مسلم و متقابل شهروندان و مهندسان را مطالبه و احیاء نماید.
حادثه ناشی از گودبرداری میدان امامت، اولین حادثه ناخوشایند و تلخ در زمان هیئت مدیره جدید (دوره ششم) سازمان نظام مهندسی ساختمان استان تهران به شمار می رود که در سه شنبه شب گذشته اتفاق افتاد و در جریان آن سه نفر از هموطنان عزیزمان جان خود را از دست دادند.

جامعه مهندسین90 ضمن عرض تسلیت به داغدیدگان و بازماندگان این حادثه و ابراز تأسف از وقوع و استمرار چنین حوادثی (که متاسفانه تاکنون راه کار عملی و موثری از جانب مسئولین امر برای جلوگیری از تکرار آن در نظر نگرفته شده است)، امیدوار است که با پیگیری این موضوع، مرهمی هرچند کوچک بر روی دل داغدیدگان نهاده و با همکاری جامعه مهندسین ساختمان استان تهران، حقوق مسلم و متقابل شهروندان و مهندسان را مطالبه و احیاء نماید.

جامعه مهندسین90، با ردّ تمام اظهارات ایراد شده توسط مسئولین مذکور که عمدتاً مقصر اصلی را مهندس ناظر تعیین نموده اند و همچنین ضمن خارج دانستن مهندس ناظر از یکی از رئوس مثلث تمثیلی جناب آقای مهندس ترکاشوند درخصوص مقصران و مسئولین این حوادث ناگوار، با ارائه دلائل زیر مقصرین و مسئولین مربوطه را در دو اولویت اصلی و فرعی با شش رتبه (ردیف) مجزا بشرح ذیل مشخص می نماید:
مقصر اصلی ردیف اول- شهرداری تهران: به دلیل عدم رعایت مواد33 و 34 قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان و صدور پروانه ساخت بدون اطمینان از صلاحیت مجری. در صورتیکه این مهم درخصوص مهندسین ناظر حاکم است و پروانه ای بدون داشتن مهندس ناظر صاحب صلاحیت صادر نخواهد شد.
مقصر اصلی ردیف دوم- سازمان نظام مهندسی ساختمان: که علی رغم فلسفه وجود و جایگاه حقوقی و قانونی خود هنوز بستر لازم جهت اجرای بی چون و چرای قوانین کامل مقررات ملّی ساختمان را برای مهندسان و اعضای خود فراهم نساخته است و باتوجه به استمرار بروز این حوادث همچنان به اجرای غیراصولی ساخت و سازها قانع شده و از ادامه و استمرار روش غلط و غیرقانونی اجرای ساختمانها توسط افراد فاقد صلاحیت اقدام موثری انجام نداده است.
مقصر اصلی ردیف سوم- وزارت راه و شهرسازی: که مطابق نص صریح ماده35 قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان، مسئولیت نظارت عالیه بر اجرای ضوابط و مقررات شهرسازی و مقررات ملی ساختمان در طراحی و اجرای تمامی ساختمانها را بعهده داشته ولی تاکنون در پیشبرد این مهم باتوجه به وجود نقص و اشکال فراوان در حوزه های مختلف ساخت و ساز، فاقد اثرگذاری لازم بوده است.
مقصر فرعی ردیف چهارم- مالک: که بدون اطلاع از قوانین اولیه ساخت و ساز و همچنین بدون اشراف به صلاحیت و وظایف مجری و انتخاب آن، زمینه بروز حوادث را فراهم می نماید.
مقصر فرعی ردیف پنجم- سازنده (مجری فاقد صلاحیت): که با علم به وجود قوانین ساخت و ساز در این حوزه، پذیرای مسئولیتی می شود که از صلاحیت وی خارج است.
مقصر فرعی ردیف ششم- ناظر: شاید بتوان مهمترین قصور ناظران را همین دانست که با علم به این همه اشکالات موجود در روش کنونی ساخت و ساز شهری، همچنان زیر بار سنگین مسئولیت نظارت می روند. که البته در جامعه ای که منتسب به اسلام و عدالت است، بعید به نظر می رسد که قصور این افراد در برابر میزان تقصیر مقصرین ردیفهای اول تا پنجم، قابل توجه باشد که اینچنین مورد هجمه انتقاد برخی مسئولین قرار گیرند.

در هرصورت جامعه مهندسین90 در تلاش است که تجزیه و تحلیل کاملتری از این گزارش تهیه و پیگیری خود را تا برخورد با مقصران اصلی این فاجعه همراه با متضررین، مصدومین و داغدیدگان دنبال نماید.

ذره بین صنف خود باشیم!

ضمناً متن کامل این گزارش را می توانید در وبسایت جامعه مهندسین90 به آدرس ذیل ملاحظه فرمایید:
mohandesin90.com

چهارشنبه 29 آذر 1391 ساعت 09:48  
 نظرات    
 
غلامرضا رزمگیر 21:18 چهارشنبه 29 آذر 1391
0
 غلامرضا  رزمگیر
معرفی مقصرین به حق یا به گمان بابت تذکر کاربرد داردو بس .موضوع باید ریشه ای بررسی گردد.کسی که فرهنگ عمومی پذیرش مقصر بودنش رادارد وبراحتی بتوان محکومش کرد مهندس ناظر است .علت اصلی این موضوع ناشی از مسئولیت مهندسان ناطر است.
اگر بنائی بر خلاف قانون بدون وجود مجری ذی الصلاح اجرا می گردد مقصر اصلی ناظر است. مطابق نص صریح قانون هیچ مهندس ناظری حق ندارد بدون اطمینان از وجود مجری ذی صلاح قبول نظارت بکند.
قبلا هم اعلام شد که سیستم نظارت نظام مهندسی بعلت استفاده از مهندس ناظر چند شغله هم ظلم به مهندس ناظر وفلسفه نظارت است هم موجب وهن وجراج حیثیت حرفه ای مهندسان عمران شده است.
تا زمانی که نظارت بصورت مستمر وبا حق الزحمه متناسب ودر شان مهندس تعریف واجرا نشود معرفی مقصرین با هر درجه از دخالت آب در هاون کوبیدن است.راه های بسیاری برای فرافکنی مسئولین وجود دارد دیوار کوتاه مهندس ناظر براحتی در دسترس بوده وعامه پسند هم هست.
فرشید صفایی 04:57 پنجشنبه 30 آذر 1391
1
 فرشید صفایی
عیب کسان منگر و احسان خویش دیده فرو بر به گریبان خویش
تا زمانیکه خودمان حتی با پنجاه درصد تعرفه نا چیز قبول مسئولیت میکنیم و تا زمانیکه نظارت بعنوان یک حرفه تعریف نشود و همکاران عزیز ضمن اشتغال در ادارات و شرکتهای دولتی و خصوصی به نظارت هم مشغولند. و تا وقتیکه گروه های مشغول در امر ساختمان فاقد اموزش ها و تخصص لازم هستند و ما هنوز در انجام کارهای گروهی عاجزیم ، این اتفاقات تاسف بر انگیز رخ خواهد داد.
لذا ضمن تایید نظریات مندرج در مقاله ،بهترین راه حل را عدم پذیرش مسئولیت نظارت تا رسیدن به نتیجه مطلوب میدانم.
پس خودمان به خودمان ظلم نکنیم.